tisdag 18 januari 2011

Det positiva Qatar-inlägget

Den här bloggen har hittills handlat oproportionerligt mycket om fotbollen i Qatar. Det har handlat om värmen som hotar VM och om naturaliserade brassar som hotar att förstöra hela poängen med landslagsfotboll. Qatar har med andra ord inte nämnts i några positiva ordalag här på bloggen.

Därför kommer här ett Qatar-inlägg till, ett inlägg som nyanserar debatten något.

För det satsas faktiskt pengar på den egna talangutvecklingen även i Qatar. ASPIRE Academy är en idrottsakademi som visserligen varken är strikt fotbollsinriktad eller vänd enbart mot qatariska idrottare. Men faktum är att man redan har börjat producera spelare av internationellt qatariskt snitt.

Den 18 år gamle anfallaren och ASPIRE-produkten Fahad Khalfan missade visserligen chansen att ta en plats i truppen till de Asiatiska Mästerskap som just nu pågår i landet. Men Khalfan är ung och har en realistisk chans att, som 30-åring, ingå i truppen till hemma-VM 2022.

I klubblaget Al-Rayyan har Khalfan i år skjutit sex mål på tio matcher. Han har dessutom redan gjort två landskamper. En av dom slutade dock på följande vis:


(Och jag som för bara några dagar skrev att jag aldrig youtube-bloggar)

Finns det något mer intressant att nämna om Aspire Academy? Jag tillåter mig att citera akademins hemsida:

The Academy does not recruit foreign student-athletes for the purpose of having them play for Qatar national teams.
ASPIRE verkar med andra ord på det klara med vad folk har för fördomar om fotbollen i deras land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar