lördag 29 januari 2011

Florent Balmont - en klassisk hårding

En av de första fotbolls-videofilmerna jag ägde var Soccer's Hard Men på VHS. Med Vinnie Jones som såväl presentatör som i en av huvudrollerna, var det en fotbollsvideo av den gamla brittiska skolan.


Tretton stycken fotbollsspelare porträtterades med fokus på de våldsamma sidorna av deras spel. Filmen var en orgie i vårdslösa tacklingar och leriga spelare på regntunga planer. Trots att var och en av de tacklingar som förekommer i videon riskerar att förstöra en spelares karriär, presenterades de galna engelsmännen och skottarna med humor, värme och beundran. Det var engelsk fotboll innan Premier League och jag älskade det!

När jag ser videon idag kan jag inte låta bli att undra över hur många drömmar dessa tretton machomän krossat. Samtidigt är det fortfarande en väldigt rolig video. Den är lite som ett osmakligt skämt vid precis rätt tillfälle.

I dagens fotboll finns det få fotbollsspelare som uppträder lika omdömeslöst och med samma humor som killarna i videon.

En ung Steven Gerrard hade potentialen att bli en ny Graeme Souness, men har på senare år lugnat ner sig. Mark van Bommel är alldeles för beräknande. Även om han är en spelare att beundra så är det sällan man skrattar vare sig med eller åt honom.

En spelare som faktiskt hade platsat på videon spelar dock i Lille, i franska Ligue 1. Med sina 167cm och (minst) lika långa dobbar, är Florent Balmont en klassisk hårding av terriersnitt. I match efter match är han, om inte en pain in the ass, så i alla fall en "dobb in the vad" för sina motståndare.

Även utseendemässigt platsar Balmonts rakade skalle bland råskinnen.

Det är svårt att hävda att medvetet ovårdat spel (för sakens skull) är annat än fegt. Någon slags poetisk patriarkal rättvisa finns det dock i det faktum att många av dessa tuffingar är små till växten. Till Balmonts försvar ska det dessutom sägas att han är en helt okej passingsspelare och har ett fruktat skott. Att han är given på mittfältet i det Lille som går som tåget, kanske hela vägen till ett franskt ligaguld.

Å andra sidan försvaras inte en diktators brott mot mänskligheten av en ökad sysselsättningsgrad (för att göra en osmaklig jämförelse).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar