tisdag 11 januari 2011

Vem brister i respekt?

Ronaldinho, som för bara några dagar sedan verkade klar för Gremio, verkar nu klar för Flamengo.

Från Gremio-håll anklagas Ronaldinho nu för att vara en lögnare. En som bryter muntliga löften.

Klubben hade [enligt AB] storslagna och långtgående planer för en fest i Ronaldinhos ära. Den blir av förklarliga skäl inte av...

Vad Gremio inte hade var 30 miljoner kronor. Det hade Flamengo.

Utan att veta exakt vad Ronaldinho hade lovat Gremio, och oavsett hur svinigt det var av Ronaldinho att bryta ett löfte, tycker jag att dom som nu kritiserar Ronaldinhos beslut missar flera viktiga poänger.


För det första missar man Milan.
Ronaldinho skulle visserligen ha kunnat köpa ur sig från sitt kontrakt med Milan. Därmed skulle han kunna signa för vilken klubb han ville. Men det kan man knappast kräva av honom, lika lite som man kan kräva av Milan att rea bort en spelare som man betalt stora pengar för (inte minst i lön).

Man får inte heller glömma bort Ronaldinhos eget ansvar i transfern. Hade han skött sig exemplariskt och presterat, hade Milan inte velat sälja honom alls. Att man då tar chansen att sälja spelaren till en klubb som man kan få skäligt betalt från, verkar inte mer än rätt.

För det andra missar man Flamengo.

Flamengo är en gigantisk klubb med uppskattningsvis 35miljoner supportrar. En ofantligt mycket större klubb än Gremio. Jag menar inte att det försvarar ett brutet löfte, men jag menar ändå att det är värt att uppmärksamma i det här fallet. För inte hade väl kritiken från fotbollsfans varit lika stor mot Ronaldinho om Gremio och Flamengo bytts ut mot två europeiska klubbar. Säg att han hade haft ett muntligt löfte med Birmingham, men i sista stund valt att skriva på för Manchester United. Förståelsen för Ronaldinhos val att välja storklubben skulle i det fallet ha varit långt större hos eurocentriska fotbollsfans.

För det tredje missar man Ronaldinho
Ronaldinho har flera gånger sagt att han vill gå tillbaka till Brasilien för att återerövra en brasiliansk landslagsplats. Det målet blir betydligt lättare att uppnå i Flamengo än i Gremio. En välspelande Ronaldinho, med 35miljoner Flamengofans i ryggen, blir helt enkelt omöjlig för Mano Menezes att inte ta ut i truppen till hemma VM 2014.
En stor del av den vrede som folk verkar känna inför Ronaldinhos beslut verkar grunda sig i en föreställning om att han är slut som fotbollsspelare och därför borde välja klubb enbart med hjärtat. Ett sådant resonemang tycker jag brister i respekt för Ronaldinhos otvivelaktiga talang. Det är alls ingen omöjlighet att han deltar i VM på hemmaplan 2014. Framförallt inte nu när han tillhör Flamengo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar