söndag 5 december 2010

Fotbollsglobalisering 2.0

Offentliggörandet av värdnationerna för VM-sluspelen 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar) har fått stora delar av fotbollsvärlden att jubla över FIFA:s mod och ambition att bana väg för världsfoboll i nya regioner.

Samtidigt fokuserar den västeuropeiska mediebevakningen på att försöka avslöja de mutskandaler som säkerligen har förekommit, men som lika säkert hade förekommit (utan att ha fått samma uppmärksamhet och skandalstämpel) även om England hade fått äran att arrangera slutspelet.

Kort sagt, FIFA bygger en ny fotbollsvärld där det enda som är sig likt är den uråldriga engelska arrogansen och den nästan lika uråldriga traditionen av mutor inom internationella idrottskommiteér.

En diskussion som troligen kommer att ta vid när resultatet från omröstningen sjunkit in i det gemensamma fotbollsmedvetandet, är den om hur Qatar ska klara sig i turneringen rent fotbollsmässigt. För i skrivande stund ser Qatar ut som den klart svagaste direktkvalificerade nationen någonsin i en VM-turneringen.

Hur ska en nation utan några som helst fotbollsmeriter och med blott 1,7miljoner invånare kunna mobilisera på ett sätt som gör att de inte gör bort sig i VM-slutspelet på hemmaplan 2022?


Det vore ingen högoddsare om naturaliserade brassar blir svaret på den frågan.

Faktum är att Qatar redan har en historia av att använda sig av spelare födda i andra nationer. Brassarna Fabio Cesar (tidigare Napoli) och Marconi Ameral samt uruguayfödde Sebastián Soria är några exempel som jag har lyckats snoka reda på.

Bli inte förvånade om den listan blir längre inom kort. För även om det fortfarande är lång tid kvar till den första utklassningen i VM 2022, så har ju faktiskt Qatar två VM-kval på sig att försöka kvalificera sig till något av VM-slutspelen 2014 eller 2018. Mästerskapsrutin vore självklart en ovärderlig erfarenhet inför det stora provet på hemmaplan.

Den här frågan blir intressant att följa även ur ett FIFA-perspektiv. Nyligen deklarerades det att det i framtiden ska bli svårare för spelare att representera andra nationer än den man är född i.

Samtidigt ser FIFA säkerligen gärna att Qatar kommer undan med hedern i behåll från hemma-VM, då det annars riskerar att dra ett löjets skimmer över det kritiserade beslutet att förlägga turneringen dit.

Kan man tänka sig att det kommer att ruckas på lite principer här och var?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar