måndag 20 december 2010

FIFA målar in sig i ett hörn

För några veckor sedan vann Qatar omröstningen för att få arrangera fotbolls-VM 2022. I den efterföljande debatten fick FIFA såväl motta hyllningar (för sin vilja att sprida spelet till nya platser) som syrlig kritik (för sin inskränkthet och förmodade inställning att i slutänden låta plånboken fälla avgörandet).

Debatten tog sedan en ny vändning när det plötsligt konstaterades att värmen i Qatar under sommaren inte lämpar sig för fotbollsspel. Till en början avfärdades dock detta argument med att arenorna skulle luftkonditioneras i sådan mån att temperaturen inne på arenorna skulle vara tillfredsställande för såväl spelare som publik.

Min tekniska kunskap är inte god nog för att avgöra om en luftkonditionering av den omfattning som tordes krävas ens är möjlig att genomföra. Däremot krävs det ingen djupare teknisk kunskap för att inse att ett projekt av den här typen riskerar att bli oförsvarbart ur miljösynpunkt.

FIFA, som gärna vill framställa sig som en organisation som tar globalt ansvar, syntes nu plötsligt i ett sammanhang där man planerade det potentiellt miljöfarligaste idrottsevenemanget någonsin. Och det 12 år framåt i tiden, i en förhoppningsvis mer miljömedveten tid.


(Dessutom vet den som vistats en längre tid i ett luftkonditionerat hotellrum eller kontor att den typen av luft knappast är nyttig för individens hälsa.)

I dagsläget diskuteras därför möjligheten att arrangera VM 2022 i januari månad istället. FIFA skulle med en sådan lösning kunna pricka av ännu en ny region i sin checklista och dessutom göra det utan att utpekas som miljöbovar.

Väljer FIFA att arrangera turneringen i januari stöter man sig dock med en rad andra regioner där fotbollen normalt sätt går in i en intensiv period under januari.

I Europa pågar såväl de stora ligorna som Champions League under den här perioden. Hur glada tror ni att TV-bolagen vore över att göra ett månadslångt uppehåll i sina tablåer?

Uppretade TV-kanaler skulle innebära ekonomiska besvär för de europeiska klubbarna, vilket i sin tur skulle kunna förvärra den redan syrliga relation som de största klubbarna i regionen har med FIFA.

Den debatt om vem som egentligen äger spelarna skulle dessutom riskera att blossa upp på allvar och relationen mellan landslagsfotbollen och klubblagsfotbollen försämras ytterligare.

Dessutom är 2022 (enligt den nuvarande ordningen) ett år då de Afrikanska Mästerskapen kan komma att arrangeras. Hur resonerar FIFA kring det? Kan man verkligen köra över ett regionalt mästerskap och fortfarande utge sig för att handla i enlighet med den goda fotbollsglobaliseringen?

FIFA ser i och med sin taktik - att dölja sin egen korrupthet genom att framstå som politiskt korrekta ur ett globalt perspektiv - ha målat in sig i ett hörn där man riskerar att få alla emot sig.

Personligen tycker jag att FIFA borde stå sitt kast och arrangera turneringen sommaren 2022 i Qatar. Just nu framstår det, trots allt, som det mest rakryggade och rättvisa alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar